This page will be translated to english soon

מקרון גרעיני דלעת (21)

I've always wanted to make macarons with halva filling. Halva is a middle eastern confection that comes with diffrent shapes, tastes and textures (there's a solid confection and there's  a halva spread for example). I didn't make it until now becasue I'm too lazy for making complicated fillings, and on the other hand I didn't want to use prepared halva spread. This spread is too liquid and not suitable for macarons by itself. The liquid of the spread can ruin the macarons shells.
We don't want to make just good looking macarons, we want to make tasty macarons.

All I've written above about halva, applies to dates spread, this spread is suitable especially for cookies with wheat flour.

As the smart people from Gestalt have said :"The whole is greater than the sum of its parts", so halva and dates creat better taste together when combined.

So I took halva confection (confection, NOT spread), I turned it into crumbs, and mixed it together with ready made dates spread. Later I put it in a piping bag and fill the macarons.

So How does it taste? No need to explain, if you love halva and dates, you'll like it. When I took pictures of these macarons, I couldn't stop eating the macarons. I guess that kids will like this flavour less than adults.

Anyway, you can combine halva crumbs with different kinds of ingredients other than dates.

מקרון חלבה ותמרים (1)

אהה מה המתכון? יחס של 2:1 לטובת ממרח התמרים. אפשר להוסיף גם שבבי קוקוס לתערובת בשביל לנטרל קצת את הטעם החזק.

כמובן זה קינוח פרווה וללא גלוטן (יש רק לבדוק שאין גלוטן בחלבה).

מקרון גרעיני דלעת (7)

מקרון חלבה ותמרים (10)

ועכשיו זהירות! חפירה!
החלטתי להכין שוב מקרונים מגרעיני חמניה במקום שקדים טחונים. לא מצאתי גרעיני חמניה קלופים בסופר, אבל במקומם הייתה אריזה של 150 גרם גרעיני דלעת קלופים, אז אמרתי לעצמי שצריך להכין מקרון מגרעיני דלעת טחונים (אמרתי בלב, כן? לא נעים לראות בן אדם מדבר לעצמו בסופר).
אז קניתי, טחנתי, סיננתי עם אבקת הסוכר, והכנתי מקרונים מגרעיני דלעת.
אז איך הטעם? מעולה, ואף טוב יותר ממקרונים שנעשו עם גרעיני חמניה.
משום מה כשאני מכינה מקרונים מפיסטוקים וגם ממקורות אחרים שהם לא השקדים הטחונים, המקרונים מתייבשים הרבה יותר מהר לפני האפייה ותמיד יוצאים טוב.
אני כרגע מנסה להבין האם זה קשור למידת הטריות של טחינת האבקה, או לסוג האגוז. זאת אוכל לדעת רק אחרי שאכין מקרונים עם שקדים שאטחן בעצמי במקום לקנות אריזה טחונה מראש שהטריות שלה נעלמת עם הזמן.
ה״בעיה״ היא שיש לי במקרר 2 קילו שקדים טחונים ולטחון עוד זה סוג של בזבוז 🙂

נו טוב, קניתי שקדים קלופים, טחנתי, "מיקרנתי", זילפתי, נכנסתי למקלחת – 7 דקות על השעון, חזרתי למטבח, בדקתי את מצב המקרונים – הפלא ופלא, המקרונים התייבשו במהרה.. כנראה יש קשר בין טריות ה"טחינה" לבין זמן ההתייבשות.
ועל הגילוי הזה ארחיב בפוסט הבא…

מקרון גרעיני דלעת (11)

מקרון גרעיני דלעת (18)

מקרון חלבה ותמרים (3)

מקרון חלבה ותמרים (2)

מקרון חלבה ותמרים (8)

מקרון חלבה ותמרים (5)

מקרון חלבה ותמרים (4)

מקרון גרעיני דלעת (13)

מקרון גרעיני דלעת (17)

Share

Add a comment