Powdered food colouring

posted in // pp
11-28-140

מקרונים צבעוניים מתכון (10)

מקרונים צבעוניים מתכון (2)

Good morning!

One of my hobbies when I'm tired and feeling numb, is to watch video recipes on YouTube (I would never manage to succeed making macarons if not video recipes guides).  Somehow I've found myself watching many of macarons video recipes in french language. Unlike the video recipes in english, which most of them shows making macarons with the french meringue method, most of the french recipe videos shows macarons that made with the italian meringue method.

Unfortunately I do not speak or understand french, but I thought it would be nice to watch these videos.
I've noticed that no matter what meringue method they've used in  the recipe videos, they all have used powder food colouring, so I was curious to use it too. Then I went to the market and bought differents powdered food colourig.
Later I made macarons using powdered food colouring instead of gel food colouring as usual. The results were just the same as when making with gel food coloring. I thing that working with gel is much more comfortable.
By the way, most of the macarons in the french recipes viedo weren't perfectly shaped, so if you gets pissed off if your macarons don't look perfect , remember that it's happen to everyone, even people that are living in the land of macarons, France.

מקרונים צבעוניים מתכון (9)

This week my 2 old years food processor has broken. I decided that I need to buy a good and quality food processor, one that lasts forever 🙂 So I bought Magimix. one of its attachment is egg whisk attachment that we put instead of knife attachment.

3 minutes after I put the magimix in the kitchen, I decided that I must try using it for macarons meringue. So I put the food processor in the most difficult meringue test – making macaron with the gentle french meringue method. So at first I made macarons with cocoa. Because of the cocoa, the macarons got dry very fast before baking. (Cocoa makes the macarons to get dry faster). The macarons turmed great!
On the day after, I decided to make another batch of macarons using the food processor, but this time classic macarons, with no cocoa within it. So I made this lovely yellow macarons that you can see in the photos above.
I'm so glad that this food processor is useful also for meringues….

מקרונים צבעוניים מתכון (4)

מקרונים צבעוניים מתכון (3)

מקרונים צבעוניים מתכון (1)

מקרונים צבעוניים מתכון (6)

מקרון שוקולד טופי קרמל (2)

גנאש שוקולד טופי

לאחרונה סידרתי את העמוד הכי נצפה באתר, מתכונים למליות למקרונים. בתחתית העמוד הופיע מתכון לגנאש שוקולד טופי, את המתכון הזה תרגמתי מאתר מחו"ל והכנתי אותו פעם אחת רק בשביל לוודא שהוא "עובד". הפעם כשנתקלתי במתכון החלטתי לנסות אותו שוב רק עם קצת שינויים. המלית הזו היא גנאש שוקולד קרמל-טופי, שבכיף אפשר לאמץ אותה לקינוחים אחרים כמו ציפוי טופי לעוגה.

ממה מורכב גנאש קלאסי? שוקולד מריר ושמנת מתוקה. ממה הגנאש הזה מורכב? מאותם המרכיבים + קרמל שעשוי מסוכר ומים, והנה המתכון:

מרכיבים:

65 ג' ( 2/3 כוס) אבקת סוכר
40 מ"ל מים
רבע כפית מיץ לימון
150 מ"ל שמנת מתוקה
160 גרם שוקולד מריר
1 כפית תמצית וניל / תמצית בטעמים

הוראות הכנה:

בסיר קטן יש לבשל את אבקת הסוכר עם המים ומיץ הלימון.
לערבב עד שהסוכר נמס ולהשאיר על האש עד שנהיה לזה צבע קרמל (4 דקות בערך).
להסיר מהאש, להוסיף שמנת ותמצית, לערבב עד לקבלת בלילה חלקה.
להחזיר לאש, להוסיף שוקולד ולערבב עד שמתקבלת בלילה חלקה.

לצנן במקרר לפני הזילוף.

הטופי הופך את המרקם של הגנאש להרבה יותר מדליק מגנאש רגיל, אם אתם רוצים להשתמש בגנאש הזה בשביל ציפוי לעוגה, אז השתמשו בכמות גדולה יותר של שמנת כדי שהגנאש יהיה פחות מוצק. אפשר גם להשתמש בשוקולד לבן, אך במקרונים מומלץ בשוקולד מריר כי ציפויי המקרון מספיק מתוק ולא כדאי שהעוגייה תהיה מתוקה מדיי. (כן, כל פוסט אני חוזרת על המשפט הזה).

מקרון שוקולד טופי קרמל (1)

מקרון שוקולד טופי קרמל (5)

מקרון שוקולד טופי קרמל (3)

בתיאבון! 🙂

מקרון עם גנאש שוקולד טופי, וגם קצת על אבקת צבע מאכל

Share

Add a comment