צהריים טובים!

בפוסט זה אדבר על צילום עוגיות מקרון למי מביניכם אשר רוצה לתעד את העוגיות הפוטוגניות האלה, בין אם יש לכם מצלמת DSLR מקצועית ובין אם אתם עם מצלמת סמארטפון.
אני מאד מאד חדשה בתחום, כל יום עושה טעויות ולומדת משהו חדש, אבל בנוגע לצילום עוגיות המקרון, יש לי קצת הבנה (אפילו גוגל מסכים איתי מבלי לשלם אגורה על קידום האתר). אם אתם בסטטוס של מתחילים כדאי לכם להיעזר בפוסט הזה.
את הפוסטים הראשונים של האתר התחלתי עם תמונות שצולמו באייפון 5, עם הזמן החלטתי לקנות מצלמה טובה וכך עשיתי. השתמשתי במצלמה במשך שנה וחצי וצילמתי את כל התמונות רק על מצבי אוטומט. לא היה לי מושג מה זה תריס, צמצם, ISO וכדומה.  הייתי מרוצה מהתוצאות, אולי כי מדובר בעוגיות פוטוגניות במיוחד. 99.9% מהתמונות באתר צולמו במצבי אוטומט של המצלמה ..

הפוסט הזה לא קיים בשביל לגרום לכם להוציא הרבה כסף על מצלמה, אפשר להפיק תמונות טובות גם מהסמארטפון, אדבר על איך עושים זאת בהמשך (סבלנות, מה יש לכם?), זו למשל תמונה שצילמתי במצלמת אייפון 5 בזמנו:

מקרון תפוז

קרה שהחלטתי ללמוד צילום בתקופה האחרונה, כיוון שדי התאכזבתי מכך שאני לא מצליחה לשלוט במצלמה והיא שלטה בי. אמנם לא למדתי  "צילום אוכל", אבל למדתי להשתמש במצלמה.  ברגע שיש מצלמה, או אפילו מצלמת סמארטפון ויודעים להשתמש בה , התמונות משתדרגות.

אז מהם לדעתי הכללים החשובים בצילום אוכל ומקרונים בפרט? גם כאן אדגים עם תמונות עוגיות מקרון שצילמתי לפני שלמדתי לצלם, וזה כי כמעט את כל תמונות המקרונים שלי פשוט צילמתי לפני שלמדתי צילום…

  1. סבלנות
    בואו נתחיל מהדבר הכי חשוב בצילום – סבלנות!  עולם הצילום טומן בחובו המון התעסקות (שלא נדבר על ציוד יקר), וכל תמונה שאתם רואים בפרסומות וכאלה, צולמה עשרות פעמים עד שהגיע הפריים הנכון. (וגם כנראה עברה עיבוד בפוטושופ)…
    משתמשים רק במצלמת סמארטפון? אל תהססו לצלם מכל מיני זוויות גם אם זה לוקח זמן, רק מניסוי וטעיה לומדים. צלמו את האוכל שלכם בכל מיני זוויות, במקומות ובתאורה שונה, כי רק מעצמכם תוכלו ללמוד. מתקשים? יש המון סרטונים קצרים ביוטיוב שמסבירים איך לצלם עם הסמארטפון.
    ס ב ל נ ו ת

    .
    .
  2. תאורה
    יש לכם סבלנות לצילום? אחד הדברים הכי חשובים בצילום זו התאורה. תאורה משנה את כל התמונה, תאורה זו תורה שלמה שלא נגמרת. נסו לצלם אובייקט בכל מיני מצבי תאורה, כיוונים שונים מול אור, ובכל פעם תקבלו תמונה אחרת ובצבעים שונים. אם התאורה טובה מאד, גם בסמארטפון התמונה תצא טוב. לא חסרות אושיות אינסטגרם שמוציאות את העיניים מתמונות של אוכל שצולם בסמארטפון, ואף מתעלים על צלמי אוכל שמצלמים במצלמה מקצועית.
    לסיכום: העדיפו לצלם במקום עם כמה שיותר אור, כמובן שמומלץ לצלם באור טבעי, אבל לא תמיד השמש זורחת עלינו ;-).
    כאן המקרונים צולמו בשעות האור עם תאורה טבעית:
    מקרונים יפים (10)
    .
    אותם מקרונים שצולמו באותו המקום, רק בלילה עם תאורה מלאכותית:
    חן חייק מקרונים צבעוניים (4)
    .
    .
  3. קומפוזיציה
    קומפוזיציה זה כל מה שמופיע בפריים שלכם, גם פה מדובר בתורה שלמה עם חוקים שונים. הסתכלו על תמונות אוכל אחרות וראו מה נכנס לפריים.
    באיזה מיקום נמצא האוכל, באיזה זווית התמונה צולמה? אני אוהבת לצלם עוגיות מקרון מהחזית ומקרוב, כאשר רואים את ה"סנדוויצ'יות" של העוגיה. עם זאת, הרבה צלמים מעדיפים לצלם אותם מלמעלה ומרחוק יותר, כאן זה גם עניין של טעם.
    מהם היחסים בין האובייקטים בתמונה?
    יש דברים חתוכים? יש רמזים בתמונה?
    תחום צילום האוכל כמו הרבה תחומים מושפע מטרנדים, בכל תקופה תראו דברים שחוזרים על עצמם. פעם למשל היו מצלמים עוגה נקייה בלי קשקושים בפריים, היום המגמה היא להוסיף פירורים ולכלוכים מהעוגה, זה יוצר אפקט של אקשן… כללי הקומפוזיציה זהים בין אם מדובר במצלמה מקצועית ובין אם מדובר במצלמה של סמארטפון.
    כשאתם מצלמים נסו לשחק עם המיקומים של האלמנטים, ועם זוויות הצילום.
    אם אתם מצלמים עם סמארטפון השתדלו להפריד בין האלמנטים, כדי שהאלמנטים לא "יתנגשו" בתמונה.
    .
    .
    .
  4. צבעוניות
    אנחנו מצלמים אוכל! אוכל ובעיקר קינוחים כמו שלנו אוהבים צבעוניות, זו אולי גם הסיבה לכך שהעוגיות שלנו כ"כ פוטוגניות, חוץ משיק הן מלאות בצבע. כמובן שלא חובה לצלם עוגיות עם צבע מאכל, אחת התמונות שאני הכי אוהבת ממה שצילמתי בעבר היא של המקרון הזה, נטול צבע מאכל:
    מקרון אוראו (6)
    אבל תודו שצבע זה חשוב… אנחנו לא מצלמים פה תמונת אופי..
    .
    .
  5. MOTION
    לא יודעת איך קוראים לזה בשפה המקצועית, אבל תמיד תנועתיות בתמונה יוצרת אקשן.
    זה יכול להיות צילום של ידיים מרימות מקרון, שוקולד שנשפך, צילום של בזיקת אבקת סוכר, צילום כלשהו באמצע הכנת האוכל (כמו חיתוך / לישת בצק) וכו'. כל אלו מוסיפים דרמה לתמונה וגורמים לה להיות יותר מעניינת. לדעתי התמונות האלו מעניינות יותר בעיקר בגלל שמדובר בתפיסת הרגע, לא סתם חפץ דומם שמצולם, אלא קורה פה משהו! אפילו עשן של אוכל חם משדרג את התמונה בכמה רמות. צילום מסוג זה צריך להיות בעל מהירות תריס גבוהה כדי לתפוס את הרגע, אבל יש פעמים שחשיפה איטית יחסית דוקא עדיפה.
    מצלמים עם הסמארטפון? בגלל שאי אפשר לצלם עם הסמארטפון תמונה עם רקע מטושטש, ובכך להדגיש את הנושא, נסו לצלם את האובייקט על רקע חלק יחסית, אחרת יהיה בלאגן בעיניים.
    תות שצילמתי השבוע, כאן הרקע מופרד מהפעולה, אם הרקע היה חד ומלא בפרטים אז פחות היו שמים לב ליד והתות:
    תות (4)
    .

    .
    .
  6. פוקוס
    טוב, לא צריך להרחיב יותר מדיי, מן הסתם האובייקט שאתם מצלמים חייב להיות בפוקוס. כשמצלמים עם מצלמה מקצועית, אז אפשר ליצור רקע מטושטש, טכניקה זו מאד מאד נפוצה בצילומי מזון.
    כשאתם מצלמים עם הסמארטפון, יש לפקס באמצעות לחיצה על מסך הטאץ' שלכם..
    .
  7. רקע מטושטש
    רקע מטושטש נוצר ככל שקרובים יותר לאובייקט בזמן הצילום, וככל שאורך המוקד של העדשה צר יותר. רוצים ליצור רקע מטושטש עם סמארטפון? בסמארטפונים המתקדמים יותר אפשר לעשות זאת ע"י צילום האובייקט מקרוב, התמקדות על האובייקט, ואז הרקע מטשטש. אפשר כמובן גם לטשטש את הרקע באמצעות פוטושופ או אפליקציות בסמאטרפון.

    .
    .
  8. עדשות
    אם אתם לא בעניין של מצלמה מקצועית אז דלגו על סעיף זה. כשקניתי מצלמה ישר הבנתי שמדובר בעסק יקר. בכל סוג צילום (נוף/אנשים/ אובייקטים וכו'), משתמשים בעדשה אחרת. בחנות הצילום אמרתי למוכר שאני רוצה לצלם אוכל, המוכר הביא לי עדשת מאקרו באורך מוקד של 90 מ"מ. בטח זה נשמע לכם כמו סינית, גם לי לא היה מושג מה זה אורך מוקד במשך שנה וחצי שבהן הייתה לי את המצלמה, אבל זו עוד המחשה לכך שהתחביב הזה יקר.
    אני מעדיפה לצלם אוכל עם עדשת מאקרו, עם עדשה זו אפשר לעשות "קלואוז אפ" לאוכל.  בחירת אורך מוקד בצילום אוכל זה כבר עניין של טעם. יש כאלו שאוהבים לצלם תמונות עם הרבה פריטים בפריים, אני מסוג האנשים שאוהבים לצלם את האוכל מקרוב. יש לי עדשות נוספות איתן אני מצלמת נוף וחיות. בצילומי אוכל אני תמיד מעדיפה להשתמש בעדשת המאקרו שלי.
    במקום הסרבול של עדשות שונות עם אורך מוקד אחד (PRIME), אפשר להשתמש בעדשת ZOOM שכוללת טווח צילום רחב. החיסרון של עדשות ZOOM הוא שאיכות התמונה פחות טובה מעדשות PRIME. בכל מקרה עדשות ZOOM ללא ספק מומלצות למתחילים, לכאלו שרוצים לכסות טווח רחב יותר של צילום ולטיולים כמובן.מזהים מה זה בתמונה? כן, אלו גרגירי פלפל 4 עונות שצולמו בעדשת מאקרו עם תוספת של טבעות הארכה:
    צילום אוכל חן חייק (7)את התמונה הזו למשל צילמתי עם עדשה רחבה של 14 מ"מ, עם עדשה זו אני לא ממש יכולה לצלם אוכל…
    חן חייק תל אביב (2)
    .
    .
  9. סטיילינג, "סיפור" בתמונה
    מכירים את התמונות המקצועיות שבהן הכל ערוך יפה, כלים יפים, מגבת מקופלת ורקע של עץ? בצילומים מקצועיים יש אדם העונה לשם סטייליסט אוכל שתפקידו לעצב את מה שיהיה בתמונה. יש שמועות שבמקומות מסוימים הסטייליסטים מרוויחים יותר מהצלמים על עבודת הצילום. לדעתי סטיילינג יעיל בעיקר כשמדובר באוכל  לא פוטוגני. בשנים האחרונות זה מאד נפוץ לצלם אוכל על רקע של "שולחן" עץ. בד"כ זה לא שולחן, אלא משטח במיוחד לצילומים. אפשר לקנות בגרושים כל מיני טפטים בחנויות טפטים ולהשתמש בהם בתור רקע לצילום. יש גם את עניין התמונה שמספרת סיפור. אין לי כרגע דוגמא לתמונה כזו…סמיילי-מקרון-חן-חייק-3מצלמים בסמארטפון? סטיילינג זה סטיילינג, זה לא משנה באיזה מצלמה מצלמים..
    .
    .
  10. אוכל לא פוטוגני –
    זה כבר גולש לגמרי מתחום צילום המקרונים שלנו (כי הם הכי יפים בעולם). מכירים את זה, בעיקר באוכל ביתי או מאכלי עדות שהכנתם את האוכל הכי טעים בעולם, אבל בתמונה זה נראה כמו גוש של סתם..? אז כאן לדעתי הסטיילינג חשוב מאד, שימו לב בתמונות איך מצלמים מרקים ומאכלים לא "סקסיים". תמיד משתמשים בכלים יפים, עיצוב יפה, ותמיד זורקים כמה עלים ירוקים שתמיד מוסיפים חיות לתמונה….חן חייק (2) (1)
    .
    בישולים חן חייק (16)
    את הקרואסון המהמם הזה לא אני הכנתי, רק צילמתי כמובן, אבל הוא ההוכחה לכך שאם אוכל פוטוגני, לא צריך בכלל סטיילינג.. צולם ב"בישולים"
    .
    .
  11. פוטושופ – נראה לכם שמשתמשים בפוטושופ רק במגזינים כמו לאשה בשביל להפוך עור פנים של אישה בת 60 לעור פנים של אישה בת 20?
    לא לא לא, גם בצילומי אוכל (בעיקר מקצועיים) משתמשים בפוטושופ. אני פחות אוהבת להשתמש בפוטושופ (אולי בגלל עצלנות), אבל זה כלי מאד יעיל ונפוץ בצילומי אוכל.
    בתמונה הזו שיניתי את הצבעים של המקרונים מצהוב לורוד בפוטושופ, נדיר שאני משתמשת בפוטושופ, אלא רק בתוכנה לחידוד צבעים / צל ורווייה.
    מקרונים יפים
    .
  12. סמארטפון? רוב הכללים פה נכונים גם לגבי צילום בסמארטפון, בסופו של דבר תמונה טובה לא נוצרת בגלל מצלמה טובה. זה לא משנה אם התמונה צולמה בסמארטפון דור 1 או במצלמה הכי יקרה, מה שחשוב היא התחושה שהתמונה מעוררת בצופה, וגם כאן זה עניין של טעם, תמיד יהיו כאלה שיאהבו וכאלו שלא.
    .
  13. יש לכולנו נטייה להתאהב בתמונות שאנחנו צילמנו מעבר לרגיל. במיוחד אם מדובר בתמונה של משהו שקשור אלינו או אוכל שאנחנו הכנו… אל תעלבו אם אתם ממש אוהבים תמונה שצילמתם ואילו אנשים אחרים לא מבינים מה ההתלהבות. זה קורה ויקרה, לכולם.

יש עוד המון מה לומר, עולם הצילום הוא פסיכי, כאן היה לי צורך לפרוק כאן את כל הידע שקראתי, למדתי וגיבשתי מאז התחלתי לצלם את המקרונים.

זה אולי קצת יומרני מצדי לכתוב פה פוסט על צילום בתור אחת שיודעת להשתמש במצלמה חודשים בודדים ולא מצלמת באופן מקצועי, אבל אני בטוחה שהפוסט יכול לעזור למתחילים (אשר להם בתאכלס מיועד הפוסט 🙂 ).

כל התמונות בפוסט זה ובכל האתר צולמו על ידי, לצערי רובן צולמו לפני שידעתי לצלם.

את שאר התמונות שאני מצלמת, אפשר לראות באינסטגרם שלי, למזלי אין לי פייסבוק.

Instagram

https://instagram.com/chen1mm/

אני אוהבת לצלם בעיקר אוכל, חיות, ים ות"א.. משום מה אני בכלל לא אוהבת לצלם בני אדם..

מה שנחמד בצילומי אוכל שלא צריך ללכת עד לקצה העולם בשביל לצלם את תמונת החלומות, אפשר להכין איזה אוכל שרוצים ולצלם בכל מיני וריאציות, תאורה ורקעים.

 

חדשים בעולם האינסטגרם? תייגו את התמונות שלכם בכל מיני תיוגים, וגם בשמות של עמודים פופולריים, ואולי התמונה שלכם תופיע בתמונת היום:

.

.

 

 

 

את התמונה הזו צילמתי עם קופסת תאורה, כלי יעיל במיוחד לצילום מוצרים או כשרוצים לצלם אוכל מבודד. בקופסת תאורה אפשר גם לשים רקעים שונים, לא חובה לצלם רק עם רקע לבן.

בראוניז חן חייק

חולה על בראוניז

אני אוהבת לצלם מקרוב, עניין של טעם

.

פה צילמתי בזווית מלמעלה, אני פחות אוהבת את הזוית הזו כי היא "משטיחה" את האוכל, אבל לפעמים יש תמונות שדורשות את הזוית הזו.  השקעתי פה  בסטיילינג (יחסית אליי), כיוון שבתאכלס המרק הזה לא הכי פוטוגוני…

צילום אוכל חן חייק (1)

.

כאן צילמתי פולי קפה על מראה (עם עדשת מאקרו) וצבעתי אותם בפוטושופ.

צילום אוכל חן חייק (16)

 

.

חמודה העגבניה שהחליטה להיחתך בצורת לב…

 

עגבניה לב חן חייק

 

עשן מאד מוסיף לתמונה, הגדילו את מהירות התריס של המצלמה:

.

 

פשוט ביצת עין במחבת, צולם עם עדשת מאקרו 105mm

חןחן (1) 800x534

 

.

אני חולה חולה חולה על קפה, אמנם שותה עד 2 כוסות ביום (כי אחרת הקפה יפסיק לרגש), אבל יצא לי לצלם פולי קפה כמה פעמים. גם בתמונה זו הוספתי טבעות הארכה לעדשת המאקרו, טבעות הארכה משמשות להגדלת אובייקטים מאד מאד קטנים:

פולי קפה חן חייק (1)

.
בזמן האחרון יש לי נטייה לחדד את הצבעים ולהגביר את הרווייה (saturation) של הצבע, ניתן לעשות זאת בכל תוכנת גרפיקה או אפליקציות בסמארטפון.

.

אל תהססו לצלם שלבים בהכנת תבשיל, מומלץ להוסיף איזה כף ערבול בשביל תחושה של פעולה:

 

מהתמונות הראשונות שצילמתי עם המצלמה, מצב אוטומט כמובן. אם הייתי יודעת לצלם המקרון לא היה מטושטש…

מקרון במבה חמניה (10)

 

 

מקרון לבן משעמם? מוסיפים סטיילינג בדמות במבה בשביל לתת עניין לתמונה.

מקרון לוטוס במבה (5)

 

אני אוהבת לצלם מקרוב, אך כמו שכתבתי, זה כבר עניין של טעם

תות (2)

צילום פעולה תמיד מוסיף עניין…

 

אין ממש תמונה שאהבתם מצילום אוכל מסוים? עשו קולאז' של תמונות של שלבים בהכנה, השלם גדול מסכום חלקיו:

 

 

 

סוכריות צבעוניות תמיד מוסיפות צבע, כי הן פשוט.. בצבע… צולם על טפט צבעוני שעלה גרושים בבוגרשוב..

כדורי שוקולד חן חייק (3)

וזה כבר צולם על שולחן פשוט עם סופט בוקס מימין ואור טבעי משמאל:

Candy crush 😁🍬🍭🌰 homemade chocolate balls _________________ #chocolateballs #colourfull #chocolate #brownie #brownies #instagram_israel #israeli_kitchen #chef_book #gargeran #telaviv #patiserrie #paris #yedioth #foodil #patisserie #hapitria #cake #homadefood #בראוניז #chocolatecake #stilllife #instagram_israel #ilovetlv #telaviv #foodil #maccabitelaviv #candies #candycrush

מצלמים פרי או ירק? תשקלו לצלם אותו רטוב, לדעתי זה מוסיף חיות לתמונה:

 

אמרתי כבר שאני מכורה לקפה? כאן צילמתי את הקפה בדיוק כשהוא יוצא ממכונת הקפה, מהירות תריס גבוהה כמובן

.

ופה אני רוצה להודות לעוגיות המקרון שבזכותן למדתי להתעסק עם בניית אתרים בוורדפרס, ובעיקר בגלל שבגללן קניתי מצלמה ונכנסתי לעולם סוחף, לעתים סוחף מדיי…

מקרונים צבעוניים יפים (8)

Share

Add a comment